Банкеръ Daily

Новини

ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА БИЗНЕС КРЕДИТА ОБЛЕКЧАВА ОБСЛУЖВАНЕТО МУ

Преструктурирайте бизнес ипотечния си кредит, за да намалите месечните вноски по кредита и да увеличите оборотните средства на фирмата, съветват от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити Кредитекс. Преструктурирането е добър вариант не само при недостиг на оборотен капитал, а и когато се отворят бизнес възможности, за които са необходими повече текущи средства, поясняват от дружеството.
Разсрочването на заема чрез удължаване срока за неговото погасяване е сред най-разпространените начини за преструктуриране на един бизнес ипотечен кредит. Една фирма, която в момента изплаща по 2 224 лв. месечна вноска за петгодишен кредит в размер на 100 хил. лв., ако увеличи срока на кредита си до 15 г., ще плаща месечни суми от 1 200 лв. и ще има 1 024 лв. повече за оборотен капитал.
Благоприятният ефект от удължения срок може да се съчетае и с подходящ по продължителност гратисен период по главницата. Гратисен период от една година може да намали месечната вноска по същия кредит с още 200 лв., които да се инвестират обратно в бизнеса.
Доскоро битуваше погрешното мнение, че преструктурирането е само за фирми, които са в затруднено положение и не могат да изплащат вноските си по кредита. Все повече компании обаче осъзнават, че този метод е подходящ и за успешни бизнеси, които искат да осигурят свеж капитал за своето развитие.
Заблудата за преструктурирането е една от многото, които се срещаха сред българските фирми. През последните години обаче, Кредитекс наблюдава как малките и средни предприятия повишават кредитната си култура. Доказателство за това е фактът, че много митове, които бяха широко разпространени, вече са разбулени и са в миналото. Сега предприемачите правят разлика между жилищен ипотечен и бизнес ипотечен кредит, разбират защо един дългосрочен кредит е по-изгоден, имат знания за това как да изберат своя погасителен план, кога да рефинансират и преструктурират задължението си, отчитат от компанията.
Кредитекс е небанкова финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране. Тя е част е от групата на регистрираното в Холандия Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз (TBI Financial Services B.V.) - с консолидирани активи на финансовите пазари в Русия, Украйна, Румъния и България надвишаващи 2 млрд. евро. В България групата има участия в ЗПАД Булстрад (застраховане), ПОК Доверие (пенсионно осигуряване), Ти Би Ай Кредит (потребителско кредитиране) Ти Би Ай Лизинг, Ти Би Ай Асет Мениджмънт (управление на фондове), ХипоКредит и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във