Банкеръ Daily

Новини

Премиерът участва в заседание на Европейския съвет, посветено на пазара на труда

Министър-председателят Бойко Борисов замина за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Сред основните теми, които лидерите на страните от ЕС ще обсъдят, са институционални въпроси, свързани с прилагането на Лисабонския договор след влизането му в сила. Съветът ще отдели специално внимание и на подготовката на 15-ата среща на страните по Рамковата конвенция на ООН, свързана с измененията в климата, която ще се проведе в Копенхаген на 7-18 декември. Окончателната си позиция за срещата ЕС ще одобри на заседанието на Европейския съвет през декември.
Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разгледат икономическото и финансовото положение и състоянието на пазара на труда след предприетите досега мерки за справяне с глобалната криза. Очаква се Европейският съвет да разгледа и стратегията за региона на Балтийско море, нелегалната имиграция и др. В сферата на външните отношения ще бъде обсъдена ситуацията в Афганистан и Пакистан.
Веднага след пристигането си в Брюксел премиерът Борисов ще участва в срещата на министър-председателите и на лидерите от групата на Европейската народна партия (ЕНП).
По-късно следобед министър-председателят и ръководената от него делегация ще бъдат приветствани в сградата Justus Lipsius от шведския премиер Фредрик Рейнфелд, който е ротационен председател на ЕС, и от външния министър Карл Билд. Премиерът Борисов ще има среща с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. По-късно той ще участва в първата работна сесия на Европейския съвет.
Премиерът Бойко Борисов ще има работна вечеря с държавните и правителствените ръководители на държавите-членки, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с генералния секретар на Съвета на ЕС и върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност Хавиер Солана.
В състава на делегацията ни са министър Румяна Желева, посланик Бойко Коцев и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във