Банкеръ Daily

Новини

ПРЕМИЕРЪТ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В КИТАЙ

Премиерът Сергей Станишев е на официално четиридневно посещение в Китайската народна република по покана на своя колега Вън Дзябао, председател на Държавния съвет на КНР. Визитата му започна с откриването на Българо-китайския форум за икономика и търговия, организиран от Китайския съвет за насърчаване на външната търговия. Представители на над 30 български компании пътуват с официалната делегация. Българският министър-председател изрази надеждата си,че след влизането на България в Европейския съюз икономическото сътрудничество ще се задълбочи и това ще насърчи взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия. Въпреки че Китай е първият ни търговски партньор в Азия, китайските инвестиции в България са около 10 млн. долара, а това не отговаряло на възможностите.
Според китайската статистика стокообменът с България за 2006 г. вече бил достигнал над 1 млрд. долара. На членството на страната ни в ЕС Китай гледа като на добра база за увеличаване на икономическото сътрудничество между двете страни.
По време на посещението ще бъдат подписани и двустранни документи, сред които споразумение за икономическо сътрудничество. Министър-председателят Сергей Станишев ще има среща и с председателя на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на КНР У Бангуо и ще посети централата на групировката SVA (инвестирала в завод за телевизори във Велико Търново).

Facebook logo
Бъдете с нас и във