Банкеръ Daily

Новини

Премиерът праща МВР на търговете за дърва

Криминалисти взимат под око търговете за дърва за огрев, стана ясно в четвъртък (6 септември). Оригиналната идея принадлежи на премиера Бойко Борисов, който вече я е свел до знанието на вътрешния шеф Цветан Цветанов. Криминална полиция да проверява търговете за дървен материал и участниците в тях, гласи разпореждането на министър-председателя към МВР-шефа. Служителите на Цветанов ще следят какви са доставните цени и по какъв начин се купува дървеният материал. Така всяка надбавка, получена по корупционен начин, ще бъде ликвидирана, закани се Борисов навръх празника за Съединението на България.


Според информацията, с която разполагал той, проблемът с високите цени на дървата за огрев у нас е причинен от южните ни комшии. В Гърция дървата за огрев вървят на цени от 100 до 130 евро на кубик, затова българските фирми прекупвачи повишават цените и у нас. Фирмите посредници, които толкова много пискаха срещу закона, сега всъщност вдигат цените и се оправдават, че това е пазарна икономика, заяви премиерът.


По негово разпореждане всички държавни горски стопанства в страната трябва да докарват камионите с дърва за огрев на достъпни за хората места. Всички семейства, които не ги мързи и не искат да плащат високите цени в складовете, могат да отидат и направо там да си вземат на цена 36 лв. за кубик. Може да се съберат две-три семейства, да вземат каруца или камион и да си натоварят дърва, както навсякъде в селата се правеше преди години, заяви министър-председателят.


Преди дни министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че с 10%, или 500 хил. кубика дървесина повече, ще добиват държавните горски предприятия в страната. Цената на дървата за огрев ще падне значително, увери той.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във