Банкеръ Daily

Новини

ПРЕМИЕРЪТ ПОТВЪРДИ - ЩЕ ИМА ВЪНШЕН ОДИТ НА МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ

Министърът на финансите Пламен Орешарски ще поръча външен одит, който да провери всички обстоятелства около сключването на концесията за автомагистрала Тракия. Това съобщи премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в петък. Вестник БАНКЕРЪ съобщи за това намерение още през август - веднага след формирането на кабинета министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обяви, че трябва да има външен анализ на концесията, за да могат експертите да проверят абсолютно всички клаузи по договора, защото те са изготвени с помощта на международни консултанти и трудно български специалисти могат да вникнат в детайлите.
Премиерът потвърди отново, че е поискал от министър Гагаузов доклад за концесионирането на магистралата, както и експертиза и позиция на Министерството на финансите, което по време на отдаването на концесията в края на миналата година не е участвало в цялостната процедура. Правителството изчаква и съдебно решение, добави Сергей Станишев. По думите му действащият в момента Закон за концесиите не отговаря на европейските изисквания и Евродиректива 18/2004 г. за строителните концесии.
Според оценката на европейските партньори текстът на параграф 3б от Преходните и заключителните разпоредби, по който именно е сключен договорът за магистрала Тракия, е спорен. Правителството приема за основателни забележките на Еврокомисията и до края на годината ще бъде внесен проект на нов закон за концесиите, съобщи премиерът. В него ще бъдат отразени европейските директиви за обществените поръчки и за строителните концесии.
Основни принципи на бъдещия закон ще бъдат прозрачност при процедурите и състезателното начало, двустепенен конкурс, публикации не само в български медии, но и в журнала на Еврокомисията, съдебен контрол на всички актове на правителството, изключване на възможността за привилегировани кандидати, както и публичност на информацията чрез създаване на концесионен регистър, подчерта премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във