Банкеръ Daily

Новини

ПРЕМИЕРЪТ ОТКРИ УЧАСТЪК ОТ МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ

Министър-председателят Сергей Станишев откри новопостроения участък „Оризово – Стара Загора” от автомагистрала „Тракия”, дълъг 23,820 км.
Без самохвалство, имаме с какво да се похвалим – за последните 2 години в експлоатация са въведени 125 км магистрали, а до края на годината ще бъдат открити още 25 км – участък от магистрала „Марица”., заяви при откриването на участъка Станишев. Модернизацията на България, на нейната пътна инфраструктура е приоритет на правителството от самото начало на неговия мандат, подчерта той и изрази радостта си, че откриването на участъка съвпада за Деня на Стара Загора. Благодарение на тази придобивка пътуването от София до града ще се съкрати с близо половин час, което е радостен факт за всички, каза още премиерът.
Работата продължава – за м. юни следващата година е предвидено пускането и на втори подход към Стара Загора, с разширен, 4 лентов път.
На 1 октомври получихме уверението, че промененият договор за изграждането на магистрала „Тракия” отговаря на всички европейски изисквания, съобщи още министър-председателят. Това позволява на концесионера да започне работа по отсечките, за които е поел задължение. Изключително съм доволен, каза той, че обществения интерес ще бъде защитен.
Премиерът открои и натрупания през последните години богат опит на българските пътни строители. Правителството ще се стреми към пълноценното използване на този капацитет, каза той, защото работа ще има много.
На откриването присъстваха и министрите на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на транспорта – Петър Мутафчиев, областният управител на Стара Загора Мария Нейкова, кметът, в чийто мандат се реализира проекта – д-р Евгений Желев, народни представители, граждани. Тържествен водосвет за новото съоръжение отслужи старозагорският митрополит Галактион.
Новото трасе свързва Чирпан и Стара Загора, като по този начин се осигурява и пряка връзка от София до Стара Загора по автомагистрален път. Подобреното състояние на пътните условия и извеждането на транзитния трафик повишава безопасността на движение и комфорта на пътуващите, намалява разстоянието, пътуването и транспортно-експлоатационните разходи.
Изпълнител на проекта е фирма „Пи Ес Ай”, която е част от „Трейс груп холд”, 200 български фирми участваха като подизпълнители. По време на строителството са поставени 15 500 м пътна маркировка, 260 бр. пътни знаци, 120 000 м предпазна ограда, положени са 670 000 тона асфалт.
Веднага след официалното откриване колите започнаха да пътуват по новата отсечка.
Facebook logo
Бъдете с нас и във