Банкеръ Daily

Новини

Премиерът откри екологична детска градина

Когато поема ангажименти, правя така, че те да се изпълняват. Тук досега не е имало детска градина. Новата ОДЗ №140 е едно модерно, прекрасно bdquo;зеленоrdquo; детско заведение, което разполага с най-добрите термопомпи, с много висока енергийна ефективност и съответно това ще доведе до 6 пъти по-ниски цени за отопление ndash; в това е бъдещето.rdquo; Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като заедно с кмета на София откриха новоизградената детска градина в с. Долни Богров. bdquo;Догодина ще имаме готовност да направим всичко възможно, за да има и училище в това прекрасно място, стига да има достатъчно деца, които да останат да живеят в селото. Въздухът тук вече е чист и както жителите пожелаха, изграждането на АМ bdquo;Хемусrdquo; няма да им попречи.rdquo;, допълни още премиерът. По думите му капацитетът на новата детска градина е за над 100 деца , които днес бяха приети в сградата.


bdquo;Проблеми в с. Долни Богров вече няма да има. Тук могат да идват и деца от съседните квартали.rdquo;, подчерта столичният кмет. bdquo;Над 3000 дървета са засадени в район bdquo;Кремиковциrdquo; през последните години, за да осигуряваме за хората в с. Долни Богров добри условия за живот.rdquo;, заяви Йорданка Фандъкова. bdquo;2 200 000 лв. е инвестицията на Столична община в това детско заведение, но всеки лев си струва, защото той е вложен за децата.rdquo;, каза още кметът на София.


За отоплението на новата сграда е използвана иновативна технология, която е не само екологично чиста, но и енергийно gефективна система. Отоплителната инсталация е захранвана с една топлоносител термопопмпа вода/вода и втора ndash; топлоносител вода с температура 55/50 С. Същите помпи са монтирани в техническото помещение в сутерена на сградата. В помещението са монтирани и два броя комбинирани бойлери по 800 литра, като всеки от тях е подвързан към съответната термопомпа, водоразпределители, подово отопление, вентилационни инсталации, топлообменник (система против замръзване). Отделно за всеки бойлер е предвидено и загряване от слънчеви колектори, разположени на покрива на сградата. Термопомпите обслужват съответно радиаторното отопление, вентилационните инсталации и подовото лъчисто отопление.


Детското заведение в с. Долни Богров разполага един етаж със сутерен, в който е обособена обслужващата част на детското заведение ndash; кухненски блок, перално и сушилно помещение, складове и технологично помещение.


На първия етаж са разположени три градински групи, една яслена група и физкултурно-музикален салон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във