Банкеръ Daily

Новини

ПРЕМАХВАМЕ ДВОЙНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ С ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Спогодбата с Обединените арабски емирства за избягване на двойното данъчно облагане на доходите, съобщиха от правителствената информационна служба. Целта е подобряване на инвестиционния климат, насърчаване на преките инвестиции и икономическото сътрудничество между двете държави.
Спогодбата с ОАЕ, които са важен икономически и финансов център в Близкия изток, ще допринесе за облекчаване на данъчната тежест на гражданите и бизнеса от двете държави. Двойното данъчно облагане е сериозна пречка в международните икономически отношения. То затруднява инвестиционното сътрудничество и двустранните връзки във всички области от взаимен интерес. Премахването му ще осигури условия за свободното движение на хора, стоки и капитали.
С друго решение правителството упълномощи заместник-изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Милен Банков да подпише Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Агенцията за чуждестранни инвестиции и външна търговия на Монголия. Документът бе утвърден от Министерския съвет на 20 юни т. г. и ще бъде подписан при предстоящото официално посещение у нас на президента на Монголия Намбарин Енхбаяр.
Двете ведомства ще обменят бизнес информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиции, политиките и мерките, които правителствата предприемат за насърчаване на малките и средните предприятия. Те ще си сътрудничат при организирането на бизнес форуми и семинари, търговски панаири, изложения и т. н.
Между България и Монголия съществуват дългогодишни добри търговско-икономически отношения. До 1990 г. азиатската държава е традиционен пазар за редица български стоки от хранително-вкусовата промишленост, парфюмерийни и козметични изделия, вина, цигари и др. През м. г. изнесената продукция е за 1,66 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във