Банкеръ Daily

Новини

Преговорите по общия европейски бюджет забуксуваха

Европейските лидери не успяха да постигнат споразумение по общия бюджет на Европейския съюз в периода от 2014 до 2020 година през първия ден от срещата на върха в Брюксел. Дебатите, започнали вчера,nbsp; продължават и днес.


В предложения проект средствата за кохезионна политика са силно орязани, което е в ущърб на по-бедните държави, които разчитат на тези пари, за да се изравнят с по-напредналите икономики.


Британският премиер Дейвид Камерън заплаши, че ще наложи вето, ако разходите не се съкратят значително в трилионния бюджет на ЕС.


Според председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой позициите могат да бъдат сближени и да се постигне съгласие. Да свършиш повече с по-малко пари изисква политически избор. Това е болезнено дори когато съкращенията са равномерно разпределени. Така че трябва да проявим чувствителност и реализъм. В същото време не бива да забравяме, че този бюджет еnbsp; за остатъка от десетилетието, заяви Ромпой пред европейските лидери. Той ги призова да не разделят националния от европейския интерес.


Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц срещата на върха на ЕС може да приключи без да бъде взето решение. bdquo;Аз не съм сигурен дали ще има споразумение или не. Но е възможно да няма. В мен се създава впечатление, не мога да го кажа със сигурност, че има много страни от ЕС, които искат споразумение на всяка цена, а има и такива, които не искат споразумение на всяка цена. Те имат въпроси относно качеството на бюджетаrdquo;, заяви още Шулц.


Съмнения изрази и германският канцлер Ангела Меркел. bdquo;Смятам, че има известен напредък, но се съмнявам да постигнем договоркаrdquo;, заяви Меркел.


Все още не сме удовлетворени от новите предложения за компромисен бюджет на ЕС за периода 2014г.-2020г., заяви от своя страна френският държавен глава Франсоа Оланд. Той категорични отхвърли предложените съкращения в разходите на ЕС за Общата селскостопанска политика, формираща най-голямото перо на бюджета.


След многочасовите двустранни консултации с държавните и правителствени ръководители до късно снощи, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой им е предложил нов проект на 7-годишния бюджет. Параматрите му не бяха обявени официално. Днес по обед започват дебатите по тях.


Конфликтите са огромни и между отделните държави, желанията са огромни за пари. Едните искат големи съкращения, другите искат големи плащания. Казали сме си нашите претенции и за земеделието, и за кохезията. Надявам се, че България ще получи повече пари. Но понеже не искам да има спекулации с моите изказвания, когато в 12 часа се съберем отново, да достигнеме максимума, който България заслужава, заяви премиерът Бойко Борисов пред БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във