Банкеръ Daily

Новини

Преглеждат безплатно за туберкулоза

Безплатни прегледи за туберкулоза организира в 28 областни гради Министерството на здравеопазването в рамките на bdquo;Седмица на отворените вратиrdquo;. Кампанията е четвъртата за тази година и се организира от МЗ и програма bdquo;Подобряване на контрола на туберкулозата в Българияrdquo;. Тя се финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот. По време на кампанията ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, които включват оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания.


В рамките на проведените през тази година три инициативи bdquo;Седмици на отворените вратиrdquo; 6 685 лица са скринирани с анкета на риска, а 4 237 лица са преминали прегледи и изследвания за туберкулоза. От тях 92 души са диагностицирани със заболяването, а на 186 лица с латентна туберкулозна инфекция е проведена химиопрофилактика.


През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване броя на болните от туберкулоза. През 2011 г. са регистрирани 2 407 пациенти ndash; с 242 по-малко в сравнение с 2010 г., когато са регистрирани 2 649 случая.


В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във