Банкеръ Daily

Новини

Представители на немската банка за развитие KfW обсъждат проекта за укрепването на река Русенски Лом

Във връзка с проекта за укрепването на река Русенски Лом, на работно посещение в Русе бяха представители на немската банка за развитие KfW. Информацията е от пресслужбата на Община Русе.
Целта на тяхното посещение е да бъдат обсъдени финалните параметри на проекта, за да започнат процедурите по съгласуването му с различните институции.
Проектът Техническа инфраструктура 2010- 2013 предвижда извършване на корекция на река Русенски Лом в Русе, разширяване на съществуващата Западна индустриална зона, подсигуряване на брегови откоси срещу увеличаващата се ерозия и превенция срещу свлачища. Стойността на целия проект, който обхваща и още две общини, е 85.189 млн. лева, или 43.556 млн. евро. Предвижда се заемът от немската банка да бъде за 34.373 млн. евро, а съфинансирането от Държавния бюджет – в размер на 17.962 млн. лева. Елемент от този проект е реализацията на корекция на река Русенски Лом в урбанизираната територия на Русе, включваща участъка от устието на реката до Гредовия мост.
Проектът бе одобрен след наводненията през 2005 г., когато в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха обсъждани проектопредложения за изграждане на трайни защитни съоръжения на територията на засегнатите общини. Тогава Община Русе предложи Проект за корекция на река Русенски Лом в урбанизираната част на града, който заедно с още два проекта, беше включен в общия проект Техническа инфраструктура 2010-2013.

Facebook logo
Бъдете с нас и във