Банкеръ Daily

Новини

ПРЕДСТАВИХА МРЕЖАТА ЗА ЗАЩИТА НА МОБИЛНИТЕ КОМУНИКАЦИИ ТЕТРА НА МВР

Специалистите от дирекция “Комуникационни и информационни системи” към МВР и партньорите им от фирмите EADS Defence Security и “НЕРА” представиха завършения етап от мрежата за защитени мобилни комуникации (ТЕТРА-мрежа) на МВР.
ТЕТРА-мрежата предлага новаторски услуги за цифрова комуникация и широкообхватна ведомствена система за оповестяване, която осигурява висока степен на сигурност, широко покритие и изключителна надеждност. Системата ТЕТРА предоставя функции за предаване на информация, които са далеч над възможностите на обществената радиомрежа за комуникации и гарантира възможностите на българските сили за сигурност да решават и действат на основата на безпогрешна оценка на всяка извънредна ситуация. Осигуряването на надеждна комуникация за българските сили за сигурност, дори и при събития с потенциални вреди за обществените телекомуникационни и информационни системи, е съществена предпоставка за техните успешни действия при кризисни ситуации.
Криптираната мобилна мрежа в момента се използва главно от “Гранична полиция”, скоро и пожарната ще бъде оборудвана с такава техника. Особено важно е, че по мрежата “ТЕТРА” и “НЕРА” ще може да се осигури абсолютна надеждност и бърз трафик за биометричните данни при изработването на новите документи за самоличност, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Заедно с Директорът на ОДМВР – Бургас комисар Васил Едрев, те проследиха демонстрацията на възможностите на системата.
Изграждането на мрежата започва през 2002 г. и е резултат от дългогодишно сътрудничество между българските власти и бизнес направлението „Отбрана и сигурност” (EADS Defence Security) на Европейската авиационна, отбранителна и космическа компания - EADS. На територията на областната дирекция на МВР -Бургас е разположен един от досега изградените в страната общо 56 елемента на инфраструктурата на мрежата. В края на декември 2008 г. българското министерство на финансите възложи с договор на EADS Defence Security доставката на пореден етап от системата - изградена до ключ ТЕТРА-мрежа за целите на българската гранична полиция. Планирано е разширението на мрежата, покриващо 52% от българската територия, да бъде пуснато в експлоатация до края на 2009 г., като покрие Шенгенските зелена и синя граници на България.
Мениджърите от двете фирми EADS Defence Security и “НЕРА” са изразили задоволството си от работа с МВР и са гарантирали максимална сигурност и качество на продукта. Най-големият клиент на тези мрежи се явява Бургаската полицейска дирекция на чиято територията са разположени близо 18 % от изградените мрежи.
Полицаите от ОД на МВР-Бургас получиха още една придобивка – три мотора “БМВ” за нуждите на “Магистрална полиция”. С мощните машини – 800 кубика, служителите от звено “Сигма” ще патрулират по магистрала “Тракия” в отсечката до Карнобат, с което се ограничат предприеманите от водачите нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във