Банкеръ Daily

Новини

Предлагат за орден „Св. св. Кирил и Методий проф. Александър Йосифов

Министерският съвет предлага на президента да награди проф. Александър Йосифов с орден „Св. Св. Кирил и Методий - първа степен, за големите му заслуги в областта на културата, изкуството и образованието, и по повод неговата 70-годишнина.
Александър Йосифов е роден през 1940 г. Завършва оперно-симфонично дирижиране и композиция в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров. Той е професор в академията и в Нов български университет. Автор е на 28 опери и балета със 100 премиери и над 2600 спектакли у нас и в чужбина. Написал е 6 симфонии, 5 концерта за пиано, 3 концерта за цигулка, за виолончело, за кавал, за флейта, обой и клавирни дуа.
Операта му „Хан Крум - Ювиги е изпълнявана на сцената на „Большой театър в Москва, „Щат опера във Виена и театър „Шампелизее в Париж. Балетът му „Кръстоносци (по Хенрих Сенкевич) е изпълняван в Полша, Германия, Холандия и други страни, а на сцената на Софийската национална опера се играе три сезона.
Особено големи заслуги проф. Йосифов има в областта на музикално-образователната дейност, възпитанието и обучението по музика. Александър Йосифов написва също и 11 детски опери, мюзикъли и балети, поставяни във всички оперни театри в България. Най-популярната „Чудните приключения на Тошко Африкански е поставяна и в Полша и за 5 сезона там се играят рекордните 437 спектакъла.
Проф. Йосифов съчинява над 120 песни за детски хорове, 48 оркестрови пиеси за деца, 82 пиеси за пиано. Най-новата му музикална фолклорна комедия за деца и възрастни е „Хитър Петър и Настрадин Ходжа.
В майсторския си клас по „Оперно пеене с диригент в Национална музикална академия Александър Йосифов е подготвил над 160 изпълнители и оперни певци, много от които пеят по световните оперни сцени и са носители на престижни награди от международни конкурси.
Проф. Йосифов е кавалер на орден „Стара планина - I степен и е кавалер на почетния кръст „За заслуги към Република Австрия и „За заслуги към културата на Полша. Носител е на голямата награда „Канебо - Япония, на конкурса „Прелюд и фуга за две клавиатурни дуа. Удостояван е с 20 награди от международни конкурси за нови музикални творби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във