Банкеръ Daily

Новини

ПРЕДЛАГАТ ЗА ОРДЕН КИРИЛ И МЕТОДИЙ АКТЬОРА ДИМИТЪР ГЕРАСИМОВ

Министерският съвет предлага на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Димитър Димитров Герасимов с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството, съобщиха от правителствената информационна служба.
Димитър Герасимов е роден през 1947 г. в Разлог. Завършва ВИТИЗ Кръстьо Сарафов в класа на проф. Филип Филипов, а професионалния си път започва в благоевградския Драматичен театър Никола Вапцаров.
С огромен успех се изявява в ролята на Живко (Майстори от Р. Стоянов), на Райко Вардарски (Преспанските камбани от Д. Талев), на Ричард Уевърли (Процесът Ричард Уевърли), в Буржоата благородник от Молиер, в Музика от Шатровец от К. Илиев, в Почивка в Арко Ирис от Д. Димов, във Веселите уиндзорки от Шекспир и др.
През 1973 г. Стойчо Мазгалов го кани в театър Сълза и смях. Там се изявява блестящо с роли в Шекспирови пиеси: Орсино в Дванадесета нощ, Петручио в Укротяване на опърничавата, Дон Хуан в Много шум за нищо. Сред най-значимите му роли са още и Христофоров във В полите на Витоша, Арбузов в С любимите не се разделяйте, Рафе Клинче в Железния светилник, Райко Даскалов в Докле е младост. Гастролирал е в Русия, Грузия, Украйна, Унгария и др.
От 2000 г. е артист-солист в Държавния музикален театър Ст. Македонски. Участва в Царицата на чардаша от Имре Калман, в рок-операта Исус Христос суперзвезда от Ендрю Лойд Уебър, в „Казанова от Георги Костов и др.
Димитър Герасимов е талантлив рецитатор на Вазови, Ботеви и Яворови творби, както и на произведения от съвременни български поети.
Носител е на Първа награда на Национален преглед на Ботевата поезия - Враца; Първа награда за рецитация на поезията на Пеньо Пенев; Първа награда за интерпретиране на Яворови стихотворения – Поморие, на Наградата на Министерството на културата за цялостната си творческа дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във