Банкеръ Daily

Новини

ПРЕДЛАГАТ ОБЩИ СМЕТКИ ЗА ПАРНО В СГРАДА, А АБОНАТИ САМИ ДА СИ ГИ ПОДЕЛЯТ

Да се закрият индивидуалните партиди на абонатите и да се освободят топлофикационните дружества от задължението да съставят сметки на всеки абонат, а всяка сграда да получава обща сметка за парно. Това предвиждат промени в закона, които енергийната комисия в парламента започна да обсъжда. Предвижда се още абонатите сами да определят помежду си кой каква част от общата сметка за парно и топла вода ще плати.
Обмисля се и варианта топлофикационните дружества да спират парното на сгради, в които 2/3 от абонатите имат просрочени повече от две сметки. ТЕЦ-овете ще приема неплащането на сметките като мълчалив отказ на цялата сграда от услугата.
Ако тези промени бъдат пирети от енергийната комисия в парламента, то освен Законът за енергийна ефективност ще бъде променен и Законът за етажната собственост.
Депутатите обсъждат и вариант за промяна в закона за устройство на територията, според който ще залегене задължително изграждането на хоризонтална, а не вертикална инсталация в новостроящите се сгради. Така при желание на абоната да се откаже от услугата или при неплащане на сметки, парното на конкретния абонат ще бъде спирано, без това да наруши топлоподаването за останалите жилища в сградата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във