Банкеръ Daily

Новини

ПРЕДЛАГАТ НА ПАРЛАМЕНТА ДА РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА КУПУВАНЕ НА 2 ФРЕГАТИ И МИНЕН ЛОВЕЦ

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира договора, с който за нуждите на Българската армия купуваме от Белгия две фрегати клас Е-71 „Вилинген” и минен ловец клас „Флауер” – втора ръка, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Плавателните съдове ще позволят на ВМС да изпълняват поставените пред тях цели в контекста на колективното отбранително планиране в рамките на НАТО. Корабите притежават необходимото съвременно въоръжение и технически средства и имат пълна оперативна съвместимост с натовските, което им дава възможност да оперират с период на автономност 12 месеца в различни точки на световния океан. Минният ловец е с качествено нова апаратура за миночистене, която ще повиши ефективността и безопасността на противоминната дейност.
Преференциалната цена на фрегатите „Вилинген” и „Вестдиеп” и на минния ловец „Миосотис”, допълнителното оборудване, резервните части и инструменти, симулаторите за тренировка на личния състав и обучението на екипажите в Кралство Белгия, включени в основната конфигурация по договора, е 54 млн. евро. Те ще се изплащат на вноски до 2015 г. включително. Стойността на договора е почти 10 пъти по-ниска от тази на нови кораби от същия клас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във