Банкеръ Daily

Новини

ПРЕДЛАГАТ 20% ОТ ЛОМСКО ПИВО НА АУКЦИОН

На 6 декември 2007 г. на смесен закрит аукцион ще бъдат предложени 900 хил. акции на Ломско пиво АД. Пазарната партида за търговия е 1 лот = 1 акция при минималната цена за акция 3.50 лв., като няма да има максимална лимитирана цена. На аукциона може да се участва както с лимитирани, така и с пазарни поръчки.
Инвестиционният посредник, през който ще бъдат предложени акциите, е Бенчмарк Финанс АД. Броят на акциите, които ще бъдат предложени на аукциона, представляват 20% от капитала на пивоварната. При успешна реализация на аукциона тази седмица дружеството ще има free-float от над 45 на сто. В момента се водят преговори за продажба на останалите 51%, които след аукциона на 6 декември ще останат притежание на АгроИнвест Инженеринг АД. Очаква се пивоварната изцяло да смени мажоритарния си собственик до средата на 2008 година.
Освен успешният старт на износ на продукция на пивоварната за Румъния, през тази година беше заявен дистрибуторски интерес и от други страни в Евросъюза. Експерти на Ломско пиво АД са разработили проект, чрез който дружеството ще се възползва от възможността да плаща само 50% от определения в Румъния акциз. Това ще позволи не само до по-висока конкурентоспособност, но и до значително повишение на нормата на печалба от изнасяната за северната ни съседка бира. Тази възможност в Румъния се предлага за пивоварни от Европейския съюз с производство до 200 хил. хектолитра годишно и е съгласувана и одобрена от регулативните органи на Съюза.
Ломско пиво АД планира в началото на 2008 г. да основе дъщерно дружество в Румъния с цел да посрещне високия интерес от страна на по-малките дистрибутори. Планираният износ за северната ни съседка и за други страни от Европейския съюз за следващата година възлиза на над 30% от производството на пивоварната и ще бъде реализиран чрез увеличаване на произвежданите количества пиво. Дружеството вече си е осигурило и над 70% от необходимия за производствената 2008 г. пивоварен ечемик на цени по-ниски от пазарните. В резултат на това следващата година се очаква ръст не само в приходите на дружеството, но и в нормата на печалба спрямо настоящата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във