Банкеръ Daily

Новини

Преди 64 г. роден музикантът Ози Озбърн

Джон Майкъл Озбърн (John Michael Osbourne), познат в музикалните среди като Ози Озбърн (Ozzy Osbourne), е британски рок музикант, роден на 3 декември 1948 година в Астън, Бирмингам (Англия). Ози е съосновател и първи вокалист на легендарната рок група Black Sabbath, а по-късно осъществява успешна солова кариера и се превръща в една от емблемите на съвременната рок и метъл музика, спечелвайки си прозвището Принцът на Мрака.


Още в ранна детска възраст Ози мечтае за музикалната сцена, която освен удоволствие, би била чудесна възможност да се отскубне от тежкото си ежедневие на дете в бедно работническо семейство. Запалва се по Бийтълс, след като чува техни песни по радиото и решава да се пробва като вокалист.


След като Озбърн минава през няколко групи с променлив успех заедно с басиста Терънс Гийзър Бътлър , китариста Тони Айоми и барабанист Бил Уорд се събират и поставят основите на група, която е наречена Polka Tulk Blues Band. Името е по предложение на Ози, след като го вижда на кутия с талкова пудра. След това бива прекръстена на Earth, а малко по-късно на Black Sabbath.


Стиловата насока на новата група претърпява рязка промяна, след като една вечер, гледайки филм на ужасите в бирмингамско кино, Ози е осенен от идея и се обръща към седящия до него Бътлър с думите: Щом хората си плащат да гледат страшни филми, защо да не си плащат да слушат и страшна музика. Това, заедно с увлечението на Бътлър по писателят фантаст и окултист Денис Уетли, става причина за написването на поредица песни на окултна тематика с тежко звучене, което се превръща в запазена марка на групата в първите четири албума, поставяйки началото на метъл музиката. Албуми като Black Sabbath, Paranoid и Sabbath Bloody Sabbath се превръщат в емблематични творби в историята на жанра.


Групата изживява небивал комерсиален успех. С течение на времето китаристът Айоми все по-настоятелно налага по-прогресив ориентиран саунд и различни експерименти в стилова насока, с което Ози не е съгласен и бива изхвърлен от групата през 1979-а. Мястото му заема Рони Джеймс Дио. Зависимостта му от алкохол и наркотици се засилва, което довежда до раздяла с първата му жена Телма (от която има и две деца, Джесика и Луис, които остават да живеят при майка си).


Въпреки всичко Ози не изоставя музиката и решава да започне солова кариера. В средата на 90-те Ози Озбърн и жена му Шарън организират мащабен рок фестивал, наречен Ozzfest, който се провежда всяка година в различни американски градове и освен Ози включва редица популярни и не толкова популярни рок и метъл групи, които се сменят всяка година. Фестивалът разполага с две сцени: едната е главната сцена, на която се изявяват известните и големи имена в рок музиката, а на втората сцена своя шанс за изява получават по-малко известни или нови групи.


През 2001 г. по американския телевизионен канал MTV стартира реалити шоу със сериен формат, наречено The Osbournes, което отразява живота в семейството на Ози Озбърн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във