Банкеръ Daily

Новини

Преди 290 г. е роден авторът на Богатството на народите

На 5 юни през 1723 г. е роден Адам Смит (на английски: Adam Smith), шотландски социален философ и един от основоположниците на политическата икономия.


Една от основните фигура на шотландското Просвещение, той е автор на Теория на моралните чувства и Изследване на природата и причините за богатството на народите. Втората от тези книги, обикновено наричана само Богатството на народите, се смята за неговия magnum opus (на латински: велико дело) и за първият труд на съвременната икономика. Тя му донася голяма слава и се превръща в един от най-влиятелните икономически трудове в историята. Смит често е наричан баща на съвременната икономика и на капитализма.


Четиринадесетгодишен, Смит постъпва в Глазгоуския университет, където учи морална философия при Френсис Хътчесън. Тук той развива своята страст към свободата, разума и свободата на словото. През 1740 година той получава стипендия, която му дава възможност да постъпи в Бейлиъл Колидж в Оксфордския университет.


През 1776 година той издава Богатството на народите (The Wealth of Nations) и книгата се превръща в голям успех, като първото издание е продадено само за шест месеца. В нея застъпва дедуктивния метод, който тръгва от природата на човека, неговите егоистични мотиви, които управляват общественото производство. Прилага с успех индуктивния метод, започвайки с отделни съществени подробности, от които извежда общи заключения. Служи си с емпирично-описателния метод, като изхожда от външното, емпирично изследване и описание, категоризира и изследва явленията и процесите в икономиката.


Във всяко общество цената на всяка стока се свежда в последна сметка до едната или до другата, или до всичките тези три части (б.а. ndash; труд, капитал и земя) и във всяко цивилизовано общество и трите влизат повече или по-малко като съставни части в цената на повечето стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във