Банкеръ Weekly

Новини

Преди 178 г. е роден Ивасаки Ятаро

На 9 януари през 1835 г. в Аки, префектура Кочи, е роден Ивасаки Ятаро (Iwasaki Yataro), виден японски финансист и корабен индустриалец. Той е основател на компанията Мицубиши.


Ятаро е роден в селско семейство, в тежки и размирни времена. Възползвайки се от необикновена възможност, напуска родното си място и заминава за Токио, заедно със своя учител. Започва да се движи в общество на политически активисти, запознава се с много настоящи и бъдещи държавни служители.


Няколко години по-късно основава Мицубиши Транспортейшън Къмпани с която започва да превозва стоки от Япония за Китай и обратно. Започват годините на бързо разрастване на японската икономика и отварянето й към останалия свят, което води от своя страна до бум в транспортните превози, основно по море.


Компанията стъпва здраво в транспортния бизнес, ставайки една от двете най-големи в Япония, когато Ятаро заболява от рак на стомаха и умира на 50 годишна възраст в Токио.


Делата в компанията ги поема неговият брат, който продължава развитието й, разширявайки бизнеса и в минното производство и банкиране. След смъртта му, синът на Ивасаки Янтаро поема семейният бизнес от своя чичо. Фамилията губи бизнеса си, но остава в учебниците като пример за бизнес развитие.


Мицубиши Груп (Mitsubishi Group), компании към Мицубиши Груп (Mitsubishi Group of Companies), или компании към Мицубиши (Mitsubishi Companies), е японски концерн, обединяващ голяма група от независими фирми, съществуващи под една търговска марка ndash; Мицубиши.


Компанията е основана през 1870 година от Ивасаки Ятаро. При сливането на фамилните гербове се получава известното по цял свят лого с трите диаманта. Още в началото на XX век, компанията се превръща в огромна фирма, която до края на Втората световна война остава едно цяло.


След края на войната, под давлението на съюзниците, Мицубиши е разделена на 44 малки предприятия.


Мицубиши участва активно във възраждането на японската икономика в годините между 1950 и 1960 година. Създаването от компанията на подразделения като - Мицубиши Петрокемикъл, Мицубиши Атомик Пауър Индъстрис, Мицубиши Ликуефилд Петролеум Газ и Мицубиши Петролеум Деволопмент, изиграват особено важна роля.


По традиция, компанията отново започва да залага на новаторски технологии и разработки, като космическите технологии, авиация, океанско развитие, комуникации (вкл. на данни), компютри и полупроводници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във