Банкеръ Weekly

Новини

Преди 135 руските войски освобождават Плевен

На 15 януари през 1878 г. е освободен Плевен. След продължителна обсада и много загуби турската армия се предава и руските войски влизат в града.


С Руско-турската война (1877-1878 г.) се свързват почти всички исторически забележителности в града. Близо 200 са паметниците, които напомнят за битките, които са се водили по тези места. В центъра на града, на площад Възраждане №5, се намира Мавзолей гробница на руските и румънските войници, убити по време на войната. Друга забележителност е Панорама Плевенска епопея, която е разположена на върха на хълм. Създадена е в чест на 100-годишнината от Обсадата на Плевен, по подобие на Бородинската панорама в Москва. В близост до нея се намира и редутът, който генерал Михаил Скобелев е атакувал три пъти. В негова чест паркът около Панорамата е наречен Скобелев.


Освен паметниците от Руско-турската война, на територията на парк Кайлъка се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност - 4-6 век, на площ от 31 декара. Запазени и реставрирани са: укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум. Базиликата с размери 45 на 22 м е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна.


Плевен е град в Централна Северна България, административен и стопански център на едноименните община Плевен и област Плевен. Към февруари 2011 година той има население от 106 954 души и е седмият по големина в България.


И до днес Плевен е запазил културно-историческото си наследство. Особено интересни са регионалният исторически музей, Плевенската панорама, която представя шестмесечните битки по време на Освободителната война (1877-1878 г.) и много други.


В Плевен се намират и няколко забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Сред тях са Мавзолей параклис Св. Георги Победоносец, Панорама Плевенска епопея - 1877 г. и Регионален исторически музей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във