Банкеръ Daily

Новини

Преди 125 г. Готлиб Даймлер получава патент за своя мотоциклет

На 29 август през 1885 г. германският конструктор Готлиб Даймлер получава патент за конструирания от него и демонстриран през ноември 1884 г. мотоциклет.


Готлиб Даймлер (на немски: Gottlieb Wilhelm Daimler) е германски инженер, индустриален дизайнер, един от първите, които работят върху двигателите с вътрешно горене. Той е син на хлебар, завършил Политехниката в Щутгарт. Работи във фабриката за газови двигатели Дойц. През 1885 г. създава първия мотоциклет в света, а две години по-късно - първия четириколесен автомобил.


През 1867-а се жени за Ема Кунц, дъщеря на аптекар. Тя умира през 1889-а, годината в която Даймлер представя първия автомобил на изложбата в Париж. В сътрудничество с Вилхелм Майбах работи по подобряване на характеристиките на двигателите с вътрешно горене и успява да намали габаритите и теглото им (до около 80 кг) като реализира немислимите за онова време 600 оборота в минута. Той полага основите на автомобилната индустрия и спомага за нейното разпространяване в цяла Европа.


През 1892 г. е продаден първият автомобил. В началото на 1893-а Готлиб Даймлер прекарва инфаркт и отива да се лекува в Италия. Във Флоренция се запознава с Лина Хартман, вдовица, с 22 години по-млада от него. Те сключват брак през същата година.


Даймлер умира през 1900 г. на 65 години. На негово име днес е наречен стадион в Щутгарт.


Щутгарт (на немски Stuttgart) е град в Германия, столица на федералната провинция Баден-Вюртемберг. Той е седалище на фирмите Robert Bosch GmbH и Даймлер Със своите около 600 хил. жители Щутгарт е шестият по големина град в Германия. Представителният футболен отбор на града носи името ФФБ Щутгарт. Той играе своите мачове на стадион Мерцедес-Бенц-Арена, който до 2008 г. се е казвал Готлиб Даймлер.


Във ФФБ Щутгарт преминава по-голямата част от кариерата на българския футболист Красимир Балъков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във