Банкеръ Weekly

Новини

Преди 112 г. в София тръгва първият тролей

На 14 януари през 1901 г. в София е пуснат първият тролей. Тролейбусът (на английски: trolleybus, от trolley + омнибус) (също тролей) е вид автобус, моторно превозно средство, предназначено за масов транспорт на пътници в градовете, което се задвижва от електричество.


Оператор на тролейбусния транспорт в София е Центъра за градска мобилност ЕАД, а собственик на парка и депата е отделно дружество - Столичен електротранспорт ЕАД, към което се числи и трамвайният транспорт. В София има две тролейбусни депа - едното Надежда и другото Искър, както и стоянка в квартал Левски.


Понастоящем в България тролейбуси се използват в 14 града (по азбучен ред): Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора, и Хасково.


В София е изградена най-дългата тролейбусна мрежа, където има проекти в периода до 2020 г. да се изградят нови девет маршрута, с което общият брой на линиите ще достигне 18, а броят на превозените граждани ще се удвои. Целта е тролейбусните съобщения в града да бъдат най-използвани след метрото и трамваите.


В Плевен също значителна част от пътуванията се осъществяват с тролеи. В транспортните схеми на всички останали градове тролеите имат второстепенна роля след автобусите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във