Банкеръ Daily

Новини

Преди 102 г. е роден Нобеловият лауреат Тялинг Купманс

На 28 август през 1910 г. в Гравеланд (Нидерландия) е роден Тялинг Купманс (на нидерландски: Tjalling Koopmans), американски икономист от нидерландски произход. През 1975 г. заедно с руснака Леонид Канторович, печели Нобелова награда за икономика за приноса му в теорията за оптималното разпределение на ресурсите.


Купманс започва да посещава Утрехтския университет на 17-годишна възраст, където записва специалността математика. След това се мести в Амстердам, където също изучава математика.


През 1940 г. се заселва в САЩ. Работи като чиновник във Вашингтон. След това започва да преподава икономика в Чикагския университет. През 1946 г. става пълноправен гражданин на Щатите. През 1955 г. се мести в Ню Хейвън (Кънектикът), където преподава в Йейлския университет.


Ученият е починал на 26 февруари 1985 г. в Ню Хейвън (САЩ).


Леонид Витальевич Канторович (на руски: Леонид Витальевич Канторович) е руски икономист и математик, създател на линейното програмиране. Работи в областта на функциите и функционалния анализ, както и в сферата на изчислителната математика. През 1975 г., заедно с Тялинг Коопманс, печелят Нобелова награда за икономика за техния принос в теорията за оптималното разпределение на ресурсите. По този начин той става единственият руски икономист, печелил това отличие.


Канторович е роден на 19 януари 1912 г. в Санкт Петербург в семейството на руски евреи. Завършва Ленинградския държавен университет.


Дълги години Канторович работи за съветското правителство, като една от задачите му била да оптимизира производството на шперплат. През 1939 г. прави първите разработки в сферата на линейното програмиране - години преди то да бъде преоткрито и усъвършенствано от Джордж Данциг. Автор е на няколко книги, сред които най-значимите са: Математически методи в организацията и планирането на производството (1939 г.), Икономически изчисления за най-доброто използване на ресурсите (1959 г.) и Оптимални решения в икономиката (1972 г.). За работата си, през 1949 г. е удостоен с наградата Сталин.


След 1939 г. става професор във Военния инженерно-технически университет. По време на Блокадата на Ленинград той изчислява оптималното разстояние между камионите, които се движат по замръзналото Ладожко езеро, в зависимост от дебелината на леда и температурата на въздуха. За да демонстрира своите изчисления, той лично тръгва с превозните средства по леда на езерото. За този свой подвиг е награден с Ордена на Отечествената война.


Умира на 7 април 1986 г. в Москва (СССР).

Facebook logo
Бъдете с нас и във