Банкеръ Daily

Новини

Празнуваме Никулден

Днес е Никулден! Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Днес е празник на банкерите, а също така на моряците и рибарите. Празнуват и всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.


По случай деня на bdquo;Св. Николай, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в Тутракан в Русенската епархия. Тази година по решение на Светия Синод празничното богослужение ще оглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който днес празнува и своя рожден ден.


Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва той да бъде наречен: защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието. За свой небесен покровител го считат и банкерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във