Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО УТВЪРДИ ДОКЛАД НА ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР ЗА ЗАСЕДАНИЕТО НА ЕС ПО ИКОНОМИКА

Правителството одобри доклад на министъра на финансите за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН, което се проведе в Люксембург на 9 юни т.г., съобщиха от правителствената информационна служба. Участие в заседанието взе посланик Бойко Коцев, постоянен представител на страната ни към ЕС.
Министрите от страните-членки обсъдиха текущото икономическо и финансово състояние на съюза. „Свободното падане” на икономиките на страните-членки е овладяно и има индикации за постепенно възстановяване, отчете Европейската комисия. Подобрява се и състоянието на финансовите пазари, особено след началото на месец март т.г. Очакваната инфлация в ЕС е в границите от 0.5% до 0.9% до края на 2009 г.
В рамките на заседанието беше обсъден проект за засилване на европейската финансова надзорна рамка. Заключенията на Съвета относно подсилването на европейската надзорна рамка бяха приети без възражения от страните-членки на ЕС. Обсъден и приет беше и доклад до Европейския съвет за изпълнението на Плана за икономическо възстановяване, който беше представен заседанието на Европейския съвет през юни като принос на ЕКОФИН.
Министрите на страните от ЕС обсъдиха и приеха доклад до Европейския съвет, който оценява ефективността на банковите схеми за подкрепа, приети от държавите-членки за възстановяване на стабилността и нормалното функциони-ране на финансовите пазари. Беше взето и решение Икономическият и финансов комитет да разгледа изискванията за преструктурирането на банките и да докладва на ЕКФОИН през м. юли.
Сред обсъжданите въпроси беше още международното финансиране на борбата с климатичните промени. Председателството представи по време на заседанието Работен документ с ревизирана версия на проектозаключения на Съвета относно доброто управление в областта на данъчното облагане.
Министрите обсъдиха и подготовката за срещата на Г-20. Европейската позиция за форума ще бъде подготвена на извънредно заседание на ЕКОФИН на 2 септември т.г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във