Банкеръ Daily

Новини

Правителството упълномощи министъра на отбраната да подпише Споразумението за Координационния комитет на SEDM

Правителството упълномощи министъра на отбраната да подпише одобреното през м. г. Споразумение за Координационния комитет в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (Процеса SEDM), съобщиха от правителствения пресцентър. Това стана с промяна на решение на МС от октомври 2008 г., която отразява промените в ръководството на Министерството на отбраната.
Процесът SEDM е инициатива, започнала през 1996 г. Нейната цел е създаване на механизъм за сътрудничество в областта на сигурността на регионално и по-широко ниво. Дейностите, предприети под егидата на този международен форум, са насочени към задълбочаване на връзките между държавите в региона, развитие на техните отбранителни способности и подпомагане на интеграцията в евроатлантическите структури.
Координационният комитет подпомага дейността на форума. За създаването му има сключено споразумение, но то е изгубило своята актуалност. Новото споразумение, което България ще подпише при провеждането на поредната годишна среща на министрите на отбраната по SEDM в края на месеца, поставя акцент върху ролята на Комитета при иницииране и осъществяване на дейностите по SEDM. В документа е разписана вътрешната структура на Комитета, принципите за избор на неговия председател, както и отговорностите на секретариата. Установяват се изрично принципи относно определяне на отговорностите на страните-участнички във връзка с провеждане на заседанията на Комитета. Създава се правна възможност за регламентиране на формата на участие в Процеса на други желаещи това страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във