Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШИ МАНДАТА СИ, ЗАЯВИ ПЪРВАНОВ

В политическата си кариера не съм използвал понятия като война, още по-малко такива метафори като Боянски ливади, каквито чухме в последните дни. Това заяви тази сутрин в студиото на bTV президентът на Република България Георги Първанов.
Държавният глава посочи, че повечето от темите, за които се е изказал във вестник Труд, е коментирал преди шест месеца по време на януарската си пресконференция. Той обясни, че има и уговорка с премиера Сергей Станишев за публично обявяване на позициите им след завръщането на министър-председателя от Вашингтон.
Има загуба на темпове и на динамика – шест месеца очакваме от коалицията и от основната политическа сила знак за намеренията й за промяна на избирателната система, каза още държавният глава.
Георги Първанов открои като най-важна темата за промените в избирателната система. Мажоритарният елемент може да върне интереса на хората към политиката. Това, че на върха на пирамидата има една личност не е достатъчно за българския избирател, смята президентът.
Това правителство има потенциал да остане и трябва да изкара мандата си, каза още президентът.
По отношение на купуването на гласове, Георги Първанов заяви, че това става с листите, в Сандански не избирахме кметове, избирахме листи. Обяснението не е в мажоритарния или пропорционалния елемент. Проблемът е в липсата на механизми срещу купуването на гласове, смята държавният глава.
Той предложи при непостигане в два последователни избори на 1% от бариерата за партия и 2% за коалицията, партията да се заличава от избора.
Президентът говори и за забрана за финансирането на партии от юридически лица. Той предложи да се създаде публичен регистър на дарителите и при участие в изборите, заедно с регистрацията в ЦИК, да се регистрира и публична разплащателна сметка, така че да няма скрито-покрито.
По същия начин могат да се наблюдават и ПР-агенциите... Предлагам Сметната палата да има завишени функции, да може да следи целия процес, допълни президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във