Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО СПИРА ПРЕГОВОРИТЕ С УЧИТЕЛИТЕ

Вчерашното изявление на министър-председателя на република България Сергей Станишев след проведения разговор с представители на Националния стачен комитет и с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” отразява изцяло и напълно коректно всички основни въпроси, по които беше постигнато пълно разбирателство по време на срещата, съобщиха от правителствената информационна служба.
В разпространеното съобщение се казва още: В присъствието на министър-председателя и на министрите на образованието и науката и на финансите в заключителната част на срещата всички представители на Единния национален стачен комитет бяха на единно мнение, че преговорите и експертните разговори ще продължат при предварително съгласие за постигане до юли 2008 г. на 650 лева средна работна заплата за педагогическия състав в средното образование и същото нарастване в пропорция за непедагогическия състав. Основната предпоставка за постигането на това принципно съгласие беше общата констатация, че съществуват много сериозни ресурси за кардинална промяна в начина, по който се финансира и управлява системата на средното образование в България.
Това разбирателство и конструктивния характер на дискусията дадоха основание на министър-председателя Сергей Станишев да заяви пред представителите на медиите вчера: „ … Стигнахме до общата възможност за постигане на целта, към която се стремят и синдикатите, и българското правителство – в периода от 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв., пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия персонал. Това реално може да стане в резултат и на вътрешното преформатиране на начина на управлението на финансовите потоци, и в резултат на ангажимент на държавата.”
Коректността на изявлението на министър-председателя, както и постигането на разбирателство по време на вчерашната среща бе потвърдена и от изказването на говорителя на Единния национален стачен комитет Николай Николов, направено пред представители на медиите непосредствено след края на разговора: „ … Обединихме се около разбирането, че в едно съвсем конкретно бъдеще трябва да започне нарастване на заплатата, за да стигнем онзи минимум, който бяхме определили от 650 лв., повтарям, минимумът от 650 лв. средна работна заплата за педагогическите кадри и същия процент на нарастване за непедагогическите кадри. Установихме, че това може да стане в съответни етапи от 1 октомври, 1 януари, 1 юли, но аз не бих се учудил, ако правителството реши да ни изненада и да реши да промени началните пропорции …”
В светлината на постигнатото вчера принципно разбирателство за българското правителство остават неясни и непонятни истинските причини, довели до внезапното преобръщане в публичното поведение на някои синдикални лидери снощи, както и представянето на нови искания. На оперативно съвещание днес министрите изразиха безпокойството си, че подобно ултимативно поведение не би могло да доведе до конструктивно сближаване на позициите на преговарящите страни, нито до ефективно съгласие и решаване на проблема с учителската стачка. Министрите са сериозно обезпокоени от опитите протестът в сферата на средното образование да бъде изроден от някои политически среди в стачка с политически цели. Подобни опасения и подозрения, че съществува „политически сценарий”, изразиха публично днес и синдикалисти, участвали във вчерашната среща при министър-председателя.
В създалата се ситуация Правителствената информационна служба информира, че министрите на образованието и науката и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски днес няма да участват в планираната среща в централата на КТ „Подкрепа” с представители на единните общински стачни комитети. С тях ще се срещнат експерти от двете министерства, за да ги запознаят с предложението на правителството, постигнатото вчера принципно съгласие и с професионалните анализи и разчети и постигането му

Facebook logo
Бъдете с нас и във