Банкеръ Daily

Новини

Правителството ще предложи увеличение на осигурителните вноски за пенсия и безработица

С 3 процентни пункта общо да бъдат увеличени осигурителните вноски за фондовете „Пенсии” и „Безработица” на Държавното обществено осигуряване, се договориха представители на синдикатите и правителството в присъствието на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и проведените след него допълнителни разговори.
„Увеличението на осигурителните вноски за фонд „Пенсии” ще бъде с 2 процентни пункта, а за фонд „Безработица” с 1 процентен пункт, от началото на 2011г.”, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той допълни, че консенсус е постигнат и по отношение на предложението за въвеждане на криминализиране укриването на осигурителни вноски.
„Договорено е и увеличение на минималните осигурителни прагове с 5.6 процентни пункта за 2011г., което ще увеличи приходите в бюджета с около 110 млн. лв.”, допълни министър Младенов. Общият размер на допълнителните приходи в системата, които се очакват от реализиране на тези мерки през 2011г. възлизат на приблизително 700 млн.лeва.
Министър Младенов съобщи, че през следващите дни ще продължи дискусията по отношение на условиятаimg_7768-1.jpg за пенсиониране. Предстои да бъде взето решение за изтегляне на внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Представителите на КНСБ и КТ”Подкрепа” поеха ангажимент в срок до 19 октомври 2010г. да бъдат обсъдени и останалите въпроси, залегнали в проекта, след което документът отново да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.
По време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори подложиха на обсъждане и проекта на закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2011г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във