Банкеръ Daily

Новини

Правителството ще плати над 41 хиляди евро решения на Европейския съд по правата на човека по 5 жалби срещу България

Правителството ще плати над 41 хиляди евро решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по пет жалби срещу България. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
При делата Рангелов и Стефанов срещу България, Стефанов и Юруков срещу България и Костов и Янков срещу България съдът единодушно приема, че българската държава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира правото на съдебен процес в разумен срок и правото на ефективно вътрешноправно средство за защита.
Над 34 хиляди евро ще плати държавата на жалбоподателите заради продължили с години съдебни производства за кражби.
Жалбата на Кабакчиеви срещу България също се отнася до нарушаване на правото на съдебен процес в разумен срок. През 1993 г. бившите собственици на закупен от съпруга на жалбоподателя апартамент предявили иск за реституция. След решение на Върховния касационен съд през 1999 г., делото е възобновено и приключва окончателно през 2007 г. На жалбоподателите е присъдено обезщетение от 5000 евро за неимуществени вреди и 600 евро за разходи и разноски по делото.
Нарушеното право на зачитане на личния и семеен живот е в основата на осъдителното решение на ЕСПЧ по делото на Радков срещу България. Присъденото обезщетение е 1500 евро за неимуществени вреди. Жалбоподателят Пламен Радков е осъден на доживотен затвор за убийство. Оплаква се, че по време на задържането му в затвора в Ловеч кореспонденцията с неговия адвокат и Регистратурата на ЕСПЧ е отваряна от властите.
Съдът отбелязва, че системното отваряне на кореспонденцията на задържан с неговия адвокат, засягаща текущи съдебни производства, не може да се счита за необходимост в едно демократично общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във