Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ СПОРАЗУМЯ ПО ДВЕ ДЕЛА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Правителството ще изплати 12 400 евро по приятелски споразумения по две дела, заведени в Европейския съд по правата на човека срещу България заради нарушено право на съдебен процес в разумен срок, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Обезщетението за Здравко Станев е 8400 евро. През 1992 г. с разрешение на Министерството на образованието и културата той открива едно от първите частни училища в България. През 1995 г. със заповед на министъра на образованието, науката и технологиите частната професионална гимназия „Банк училище” е закрита. Жалбоподателят смята, че връчената му заповед е с подправен подпис и в периода 1995-1999 г. прави множество постъпки с цел да инициира наказателно производство срещу лицето, което, според него, е фалшифицирало заповедта. Получава откази от прокуратурата. Здравко Станев подава и няколко искови молби срещу Министерството на образованието и други лица с претенции за обезщетение във връзка с дейността и закриването на училището. В същия период, във връзка с тези дела, са образувани няколко прокурорски преписки срещу Станев.
Гражданското производство срещу Министерството на образованието, започнало през 1996 г., е приключило след 10 г. Друго гражданско производство – от 1997 г., все още е висящо пред Софийския апелативен съд. Наказателно производство, започнало през 1998 г., е приключило през 2004 г. Друго наказателно производство – от 1994 г., е приключило след 10 г.
По второто споразумение заради прекомерна продължителност на съдебен процес Стойко Татаров ще получи 3600 евро обезщетение и 400 евро за разходи и разноски по делото. Наказателното производство срещу него по обвинение във вещно укривателство, т. е., че с цел да набави имотна облага за себе си е придобил, укрил и спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи, предмет на грабеж, е образувано през август 1993 г. Следствието е продължило 9 години. През м. юни 2004 г. ВКС е потвърдил издадената присъда. От началото на следствените действия до приключване на наказателния процес са изминали 11 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във