Банкеръ Daily

Новини

Правителството разреши фрегатата „Дръзки” да включи в морската блокадата на Либия

България ще се включи с фрегатата „Дръзки” в операция „Обединен защитник” за блокада по море на Либия. това реши правителството на днешното си заседание Това съобщиха от правителствената информационна служба. На борда на кораба ще има до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи.
Правителственото решение предвижда фрегатата да бъде изпратена към зоната на операцията най-рано към 15 април т. г. за срок до три месеца от развръщането й. Тя ще изпълнява задачи, свързани с извършването на охрана, конвоиране, проверка, отклонение и/или задържане на плавателни съдове в съответствие с приетите резолюции 1970 и 1973 от 2011 г. на Съвета за сигурност на ООН.
Реализирането на този формат участие съответства на изразеното в Бялата книга на въоръжените сили политическо ниво на амбиция за участие на България в операции и мисии зад граница в подкрепа на международния мир и сигурност. Освен това, българските военнослужещи ще осигурят важни за успешното провеждане на операцията способности, което ще представлява видим и значим принос към общите усилия на НАТО за демонстриране на решимост и единна воля за справяне с възникналата криза в Либия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във