Банкеръ Daily

Новини

Правителството ратифицира спогодба с Катар за избягване на двойното данъчно облагане

Правителството одобри подписаната на 22 март спогодба между правителствата на България и на Катар за избягване на двойното
данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите. Кабнитетът предлага на Народното събрание да я ратифицира със закон. Спогодбата между двете държави ще облекчи режима на облагане на доходи и печалби на т. нар. местни лица и ще даде отговор на интереса на катарските инвеститори към България, се посочва в съобщението. Чрез предвидената възможност в спогодбата за обмен на банкова информация ще бъдат създадени гаранции за легитимността на финансовите трансфери и чрез това за предотвратяване прането на пари и укриването на дължими
данъчни приходи.
Очаква се прилагането на спогодбата значително да подобри инвестиционния климат в страната. Тя ще представлява един от елементите за изграждане на правната база за стимулиране на двустранното сътрудничество между България и Катар, пише в съобщението.
Катар представлява голям интерес за търговско-икономическата активност на България, тъй като функционира като международен финансов, търговски, транспортен и енергиен център, с богат стоков пазар, свободни капитали и търговия с енергоносители.
Катар има високи приходи от продажба на петрол и е най-големият световен износител на втечнен природен газ.
Разрешенията, възприети в подписаната спогодба, са съобразени с българската договорна практика, която следва преимуществено модела на спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във