Банкеръ Daily

Новини

Правителството работи активно, за да съхрани и инвестира в културно-историческото ни наследство

Правителството работи активно, за да съхрани и инвестира в културно-историческото ни наследство. Всеки български гражданин или чуждестранен гост, който дойде в страната ни, за да разгледа Античен културно-комуникационен комплекс Сердика, ще пожелае да се преклони пред историята. Това е заявил премиерът Бойко Борисов след церемонията по подписването на осем договора за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на културни институти. Документът беше подписан от министъра на културата Вежди Рашидов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в присъствието на министър-председателя. Съхраняването на този обект изисква квалификация. Правителството дава възможност да се правят важни неща, осигурява нови работни места. Инвестициите в културата са важни, за да се развива и туризмът в страната ни, убеден е премиерът Борисов.
Средствата по договорите за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на културни институти са в размер на 30 057 435 лева. Те се осигуряват от ОП Регионално развитие на Евросъюза. Продължителността на изпълнението на проектите ще бъде 24 месеца.
Античен културно-комуникационен комплекс Сердика представлява 16 хил. кв. м музей, а заедно с площта на църквата под ансамбъл – 19 хил. кв. м и по думите на министъра на културата Вежди Рашидов той е единствения по рода си в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във