Банкеръ Daily

Новини

Правителството пое разходите за чартърните полети за евакуиране на бежанци от либийско-тунизийската граница

Правителството пое разходите за чартърните полети за евакуиране на бежанците от либийско-тунизийската граница. Сумата от 273 132 лв. е за сметка на предвидените в бюджета средства за официална помощ за развитие.
Антиправителствените протести в Либия в средата на месец февруари и предприетите репресивни действия от страна на властите доведоха до вълна от бежанци и струпването на огромни маси от хора в пограничния район с Тунис. Поради възникването на опасност от хуманитарна катастрофа, Европейската комисия предприе масирана акция за оказване на неотложна хуманитарна помощ. Комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева призова международната общност и държавите-членки за извънредни действия във връзка с евакуацията на бежанците.
Предвид влошаващата се ситуация, придобиваща характеристиките на хуманитарна криза, България реагира незабавно и се включи в усилията на Европейския съюз за участие в хуманитарните действия в Либия като предостави самолет за осъществяване на чартърни полети за евакуиране на част от бежанците. На 6 и 7 март бяха извършени пет полета между градовете Джерба в Тунис и Кайро в Либия.
Оказаната помощ е в унисон с политиката на участие на нашата страна в международното сътрудничество за развитие, неделима част от която е хуманитарното подпомагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във