Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПЛАЩА 233 430 ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ДВЕ ДЕЛА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД

233 430 евро обезщетения ще плати правителството по две дела, водени срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от правителствената информационна служба. Делата са свързани с незаконосъобразно лишаване на жалбоподателите от имотите им.
По делото „Кехая и други срещу България”, жалбоподатели са 15 жители на гр. Сърница, Велинградска община. Те са наследници на жена, притежавала земи в Сърница преди колективизацията през 50-те години на ХХ в. С решение от октомври 1996 г. земите са реституирани на жалбоподателите, но 4 години по-късно ВКС преразглежда делото въпреки окончателния характер на решението от 1996 г.
В решението на ЕСПЧ се казва, че лишавайки от правна сила съдебното решение от 1996 г., властите са нарушили принципа на правна сигурност и незаконосъобразно са лишили жалбоподателите от имотите им. Съдът реши, че България трябва да реституира земите или, при липса на реституция, да плати общо сумата от 79 200 евро за материални вреди. Освен това, на за Кехая са присъдени 2000 евро и по 1500 евро на всеки един от останалите 14 жалбоподатели за неимуществени вреди. Присъдени са и 500 евро общо на всички за разходи и разноски по делото. Общото присъдено обезщетение е в размер на 102 700 евро.
По делото „Кирилова и други срещу България” общата сума, която държавата трябва да изплати, е в размер на 130 730 евро. Тя е за нарушаване правото на собственост. Жалбоподателите – шестима български граждани, не са получили определените им като обезщетение апартаменти след отчуждаване на техни недвижими имоти в периода 1983-1990 г. Съдът е констатирал, че за дългия срок от отчуждаването на имотите жалбоподателите са останали без обезщетението, предвидено във вътрешното законодателство, и са живели в несигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във