Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 110 МЛН. ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА АРМИЯТА

110 млн. лв. допълнително от излишъка в държавния бюджет отпусна правителството на Министерството на отбраната. Сумата е част от над 1,3 млрд. лв. бюджетни кредити за 2007 г., които кабинетът разпредели на министерства и ведомства на 6 декември.
Армията получава една от най-големите суми. Според премиера Сергей Станишев, това е своебразна компенсация към войска за това, че в Бюджета за 2008 г. делът за отбрана бе намален от 2,4% на 2,1 на сто от Брутния вътрешен продукт. С допълнителните средства се постарахме да насочим ресурс за изпреварващо разплащане по договори, които се изпълняват, заяви министър-председателят. Той визира част от контрактите за модернизация на въоръжените ни сили. От общата сума за Министерството на отбраната за вертолети Кугар и Пантер са определени 51 млн. лева. Други 6 млн. лв са заделени за ремонт на самолети МиГ-29, а 14,5 млн. лв. ще бъдат насочени за ремонт на въоръжение и техника, каза още Станишев. Предвидени са и пари за купуване на горива. Освен преките си задължения, Българската армия активно се включва в спасяването на населението при бедствия и аварии, при което изразходва средства, ограничавайки възможностите си за други дейности и това налага тя да бъде компенсирана, подчерта премиерът.
В същото време Министерският съвет разреши започването на процедура за възлагане на обществена поръчка за развитие на средствата за комуникационно-информационно осигуряване на армията. Проектът ще се реализира до 2022 г. със средства, които ще се залагат всяка година по бюджета на Министерството на отбраната.
Основната цел е да се осигури ефективна поддръжка на управлението на войските на базата на доставената в реално време максимално точна, подробна и достоверна информация, оперативна съвместимост със системите на съюзниците и надеждна защита на обмена на информация.
Реализирането на проекта ще даде възможност при изпълнение на мисиите и задачите, самостоятелно или в състава на многонационални военни сили на територията на страната или в чужбина, формированията от Българската армия да притежават оперативно съвместими комуникационно-информационни системи, които осигуряват пренос на глас, данни и видео изображение.
Развитието на средствата за комуникационно-информационно осигуряване е част от плана за модернизация на Българската армия, който предвижда чрез съвременни системи на въоръжение и техника да се осигуряват необходимите способности за защита на националния суверенитет и участието ни в системата за колективна сигурност на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във