Банкеръ Daily

Новини

Правителството осигурява средства за реставрация на разкопки край Дуранкулашкото езеро

Правителството ще осигури средства за реставрация на археологически разкопки край Дуранкулашкото езеро, Големия остров. Това съобщи министър-председателя Бойко Борисов в Шабла. Между един и един и половина милиона лева ще бъдат осигурени през септември тази година, за да продължат разкопките, каза премиерът. Той подчерта, че община Шабла трябва да стане атракцията на Северното Черноморие и да привлича туристи не само с морето, но и с историята си и с артефактите.


В морския град Бойко Брисов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откриха обновения градски парк. Проектът е реализиран по мярка 322 Обновяване и развитие на населени места от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. Стойността му е 1 140 928 лв., като до момента по него са изплатени 570 464 лева. В парка, на площ от 90 дка, са изградени детска площадка, водно огледало и трибуна за концерти. Паркът е осветен и озеленен. Осигурена е и нощна охрана. По проекта предстой изграждане на спортна площадка. В момента общината кандидатства по същата мярка и за обновяване на читалището. На събитието присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.


В Шабла премиерът пое ангажимент в най-кратки срокове да бъдат обсъдени възможностите държавата да предостави горския фонд на общината на къмпингите bdquo;Крапецldquo; и bdquo;Шаблаldquo; до края на годината, за да може местното ръководство да намери инвеститори и да развие района. Министър ndash; председателят обеща още държавата да предостави Шабленската Тузла на общината за развиване на балнеолечение.


Борисов съобщи, че ще бъде обсъдено и предназначението на естакадата край нос Шабла, по отношение на това дали да бъде изградено търговско пристанище или рибарско, което ще може да бъде бенефициент по Оперативна програма bdquo;Рибарство и аквакултуриrdquo;.


Министър ndash; председателят обяви община Шабла за най-дисциплинарата във финансово отношение в България. ldquo;След като един човек знае да харчи толкова, колкото има и решава проблемите със средствата, които дават еврофондовете, а и чрез съфинансирането от държавата, ще среща моята и на кабинета пълна подкрепаrdquo;, категориченnbsp; бе премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във