Банкеръ Daily

Новини

Правителството одобри стандарти и правила за събиране на биометрични данни

Правителството одобри промени в Закона за чужденците в Република България, с които се въвеждат правила и стандарти за събиране на биометрични данни, съгласно изискванията на Шенгенското пространство и Регламент (ЕО) №390/2009 от април т. г. С регламента се определят категориите лица, от които не се събират биометрични данни.
Предвижда се деца под 12 години да бъдат освободени от изискването за снемане на пръстови отпечатъци. От процедурата ще бъдат освободени още лицата, при които снемането на отпечатъци е физически невъзможно, както и държавните и правителствените ръководители, членовете на националното правителство, придружаващите ги съпрузи/съпруги, членовете на делегации, когато са поканени от правителства на държави-членки на ЕС или на международни организации с официална цел. Отпечатъци няма да бъдат снемани и на кралски особи и други високопоставени членове на кралското семейство, когато са поканени с официална цел.
Биометричните данни ще се събират по ред, определен от МС в Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, предвижда законопроектът.
Измененията са част от подготовката на страната ни за присъединяване към Шенген и бъдещото свързване на Националната визова информационна система с Визовата информационна система на Европейския съюз. Тя ще бъде въведена в експлоатация в края на тази и началото на другата година. Дотогава консулските служби на всички шенгенски държави следва да са в състояние да събират пръстови отпечатъци от кандидати за визи от Северна Африка, а 20 дни след началната дата системата трябва да заработи и на ГКПП на външните граници на ЕС.
До влизането си в Шенгенското пространство България трябва да е готова за събиране на пръстови отпечатъци на пунктовете си по външните граници на ЕС и консулските си служби от регионите, в които функционира Визовата информационна система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във