Банкеръ Daily

Новини

Правителството одобри проекта на споразумение с Румъния за презгранични операции за Air Policing

Правителството одобри проекта на споразумение с Румъния за презгранични операции за Air Policing и упълномощи министъра на отбраната на подпише документа.
Air Policing е мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, осъществявана в интегрираната система за ПВО на НАТО. Операциите, предмет на проекта, ще се провеждат само в случаите, когато въздухоплавателно средство наруши въздушното пространство или правилата на полетите във въздушното пространство на една от двете държави, дежурните изтребители на тази държава са излетели за предприемане на действия спрямо нарушителя и той навлезе във въздушното пространство на другата държава, а до излитане на дежурните изтребители на втората държава нарушителят застрашава въздушния й суверенитет. След излитане на дежурните изтребители на държавата, в чието въздушно пространство се намира нарушителят, и извършване от тях на прехват, изтребителите на първата държава се завръщат в своето въздушно пространство и презграничната операция за Air Policing се прекратява.
Проектът на споразумение регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на операциите за Air Policing. С него се определят националните органи по разрешаване и ръководство на действията на ВВС на двете държави по изпълнение на военните задачи. На основата на споразумението ще бъдат разписани детайлните военно-оперативни процедури по изпълнение на операциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във