Банкеръ Daily

Новини

Правителството одобри позицията на страната ни за участие в редовното заседание на Европейския съвет

Правителството одобри позицията на страната ни за участие в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел на 29 и 30 октомври т. г., съобщиха от правителствения пресцентър. В рамките на срещата държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят институционални въпроси, свързани с прилагането на Лисабонския договор след влизането му в сила.
Съветът на ЕС ще отдели специално внимание на подготовката на 15-ата среща на страните по Рамковата конвенция на ООН относно измененията в климата, която ще се проведе в Копенхаген между 7 и 18 декември. Очаква се в датската столица да бъде постигнато споразумение по глобален режим за климата за периода след 2012 г. Окончателната си позиция за участие в конференцията ЕС ще одобри на заседанието на Европейския съвет през декември.
Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС ще разгледат икономическото и финансовото положение и състоянието на пазара на труда след предприетите към момента мерки за справяне с кризата. В дневния ред на Европейския съвет е още стратегията за региона на Балтийско море, нелегалната имиграция и необходимите допълнителни усилия за реализиране на общата европейска политика в областта на убежището. В сферата на външните отношения ще бъде обсъдена ситуацията в Афганистан и Пакистан.
Позицията на страната ни на срещата на върха на ЕС в Брюксел ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във