Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБМИСЛЯ КОМПЕНСАЦИИ ЗА УЧИЛИЩА, БОЛНИЦИ И БЕДНИ СЛЕД ВДИГАНЕТО НА ГАЗТА

Ще бъде създадена работна група, която да направи социална оценка на въздействието на новата цена на газта, реши на днешното си заседание Националния съвет за тристранно сътрудничество. В нея ще има представители на правителството, на синдикатите и на работодателските организации. Задачата й е да предложи механизъм за компенсиране на социално слабите граждани, болниците и училищата от предстоящото увеличение на цената на синьото гориво.
Срещата беше ръководена от вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем и в нея участваха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Овчаров, изпълнителният директор на “Булгаргаз” ЕАД Димитър Гогов, председателите на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.
Представителите на синдикатите и работодателите бяха запознати с механизма за образуване на цената на газта и с причините за предстоящото увеличение. Министър Петър Димитров предложи на участниците два варианта то да бъде направено – еднократно сега с 36,43% или на две стъпки – от 1 октомври с 23,89% и от 1 януари 2009 г. с 21,4 на сто. Той предложи също всяка следваща промяна в цената на газта да бъде обсъждана с представители на синдикатите и на работодателите още при оформяне на предложението на „Булгаргаз”, преди да бъде внесено в ДКЕВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във