Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА ХАРЧИ ИЗЛИШЪКА

Новите акцизи, които въведе правителството не се отразиха върху цените на горивата, цигарите и лекарствата. Това заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на депутатско питане от Иван Коство, че правителството е отговорно за ценовия шок у нас.
5,5 % се повиши цената на горивата, като реално новият акциз явно не ги е повлиял. 0,5% е повишението на лекарствата след въвеждането на новия налог върху тях. Средната работна заплата е нараснала със 17,4% и с близо 12% по номинално положение спрямо 2006, а в частния сектор с 15% спрямо номинално отношение, каза още Станишев.
За да защитим конкурентността на българските фирми намалихме корпоративния данък от 10% -най-нисък в ЕС. намаляване на осигурителната тежест с 9%, което също предимство за българската икономика. Каза още премиера в отговор, че допуснал нелоялна конкуренция чрез внос.
Ние трябва да търсим нови източници за икономически растеж, за да бъде устойчив и предсказуем. За да осъществим тези намерения, трябва ва подобряваме административния капацитет и да извършим реформа в публичния сектор.
Не можем да харчим бюджетния излишък, тъй като страната ни е във Валутен борд. Това не може да да стане. Ако увеличим доходите ще предизвикаме хипер инфлация. Това каза още премиерът в отговор на казаното от Иван Костов, че според БНБ Брутният вътрешен продукт ще бъде 55 млрд. и 700 млн.лв. Поради тази причина ще има огромно преизпълнение на бюджетните приходи. Дори като се изхарчат 100% от разходите на бюджета, и дори като се приспадне и планиран излишък ,а над това ще останат между милиард и милиард и половина лв., който може да бъде вкаран в социалната сфера.
Преговорите със синдикатите ще продължат докато постигнат една разумна основа, подчерта Станишев. Той бе категоричен, че трябва да се гарантират доходите не само 500 хиляди педагози, но и 8 милиона български граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във