Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО ГАРАНТИРА ДЕПОЗИТИ ДО 50 000 ЕВРО

Правителството ще предложи законови промени - гарантираните депозити да бъдат 50 000 евро или 100 000 лева. Това каза министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция в Министерски съвет.
Има ясни гаранции за състоянието на българските банки, досега нито една банка не е изпитвала затруднения, няма нужда от непосредствени мерки от страна на правителството или БНБ, но имаме готовност да застанем зад всяка финансова институция при такава необходимост. Важно е цялостното функциониране, а не съдбата на една или друга банка.
Съществен е въпросът как ще се отрази кризата върху икономическия растеж, добави Сергей Станишев. През тази година страната постига високи нива на икономическо развитие, за полугодието е над 7% от Брутния вътрешен продукт. Икономиката се развива, влагат се преки чуждестранни инвестиции, отбеляза премиерът и допълни:
Към края на лятото притокът чуждестранни инвестиции е около 2,8 милиарда евро. Има промени в структурата на тези инвестиции: намаляват в недвижимостта, но много важно е, че в преработвателната промишленост достигат 22 процента. Това е реалната икономика, която създава продукт.
Инфлацията се успокоява в известна степен и се надявам, че ще влезе в по-нормален ръст в резултат на политиката, която се води.
Основна цел остава запазването на финансовата и макроикономическата стабилност и тя ще бъде гарантирана от правителството и от БНБ. Гражданите могат да бъдат спокойни за техните спестявания, увери премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във