Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ОТДЕЛИЛО 45 МЛН. ЛВ. ЗА ЖИЛИЩА НА ВОЕННИ, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Правителството е отделило 45 млн. лв. за жилища на военнослужещи през тази година, а само за последните 18 месеца близо 50% от сградния фонд на Българската армия е напълно обновен. Това съобщи министър-председателят Сергей Станишев при откриването на общежитие за военнослужещи, детска градина и общежитие за надарени деца на 30 юни.
Премиерът напомни, че през изминалата година с пари от бюджета са построени 5 детски градини за деца на военни, а до края на тази ще бъдат изградени още три. Помислено е и за ветераните от запаса. На тяхно разположение са 14 дневни центъра.
Според Станишев новият Закон за отбраната гарантира провеждането на стабилна и силна социална политика, насочена към семействата на военнослужещите и военноинвалидите.
Новият Закон за отбраната и въоръжените сили първо беше необходим, защото имаше толкова много кърпежи в стария закон, че по принцип в много сфери в законодателството в България, в това число и в областта на отбраната, трябваше да има нова уредба, заяви премиерът. Според него законът дава ясна кариерна перспектива за българските военни, въвежда интегрирания модел на управлението на армията и залага много силен социален ангажимент от държавата към българските военни, към техните семейства. Станишев не пропусна да отбележи и заслугата на военния министър Николай Цонев. Той бе първият министър на отбраната след демократичните промени, които си постави за основна цел издигане социалния статус на хората с пагони. Благодарение на него стана възможно и изработването и приемането на изцяло нов Закон за отбраната.
В рамките на провежданата от Цонев Социална програма на Министерството на отбраната бе и строителството на общежитие за военнослужещи, детска градина и общежитие за надарени деца в ж. к. „Младост-3” в София, открити официално на 30 юни. Стойността на инвестицията е за 10 млн. лева, като сградите са изградени чрез реконструиране на остарял фонд на МО чрез възлагане на обществени поръчки.
Общежитието разполага с три етажа и 55 апартамента, от които 7 едностайни, 46 двустайни и 2 тристайни. Към него има обособени паркинг за автомобили, кът за отдих с детска площадка и зелени площи. Детската градина ще приеме 70 деца в три възрастови групи.
Докато първите два обекта ще се ползват основно от военните и техните семейства, то общежитието за надарени деца ще бъде предоставено за безвъзмездно ползване на Министерството на културата. Предвижда се в него да бъдат настанени 40 деца от Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във