Банкеръ Daily

Новини

Правителството даде четири разрешения за търсене и проучване на подземни богатства

Министерският съвет разреши да бъдат проучени залежите на подземни богатства в райони на областите Стара Загора, Ловеч и Сливен, съобщиха от правителствения пресцентър.
За 1 г. „Канит” ООД ще може проучи възможностите за добив на индустриални минерали от площ „Ринга”. Тя е на територията на гр. Шивачево, община Твърдица. Размерът й е 0,33 кв. км. За срока на разрешението дружеството ще вложи в геолого-проучвателните дейности около 85 хил. лв.
„АС-Стоунс” ООД получава 6-месечно разрешение за проучване на строителни материали в площ „Голаша”. Тя се намира в землището на общините Николаево и Стара Загора, област Стара Загора. Заявеният размер на площта е 1 кв. км. Инвестиционният план на дружеството възлиза на над 62 хил. лв., като са предвидени допълнително 6280 лв. за рекултивация на местността.
„Успех” АД ще може да проучи наличието на строителни материали в площта „Лита”, разположена в землището на гр. Луковит, област Ловеч. Нейният размер е 0.95 кв. км. Срокът на разрешението е 12 месеца. Минималният очакван размер на инвестициите е 88 407 лв., в това число мероприятия по опазване на околната среда.
„Минерал” ООД ще проучва наличието на строителни материали в площта „Голия рид”, разположена в землищата на селата Коньово и Биково, област Сливен. Заявеният размер на площта е 0.94 кв. км. Срокът за исканото разрешение е 1 година. Минималният очакван размер на инвестициите 27 900 лв. Допълнително фирмата ще инвестира 2800 лв. за рекултивация.
Общественият ефект от предоставянето на разрешение за проучване на подземни богатства се изразява в привличане на инвестиции в изследване на подземните богатства, създаване на нови работни места и увеличаване на суровинния потенциал на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във