Банкеръ Daily

Новини

Правим с Австрия центрове за квалификация и преквалификация

Министерството на труда ще създаде Българо-австрийски центрове за квалификация и преквалификация на работници. Това предвижда Работната програма за сътрудничество 2012 ndash; 2013 г. с Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия. Днес социалният министър Тотю Младенов и австрийският му колега Рудолф Хундсторфер подписаха документа по време на двустранна среща, която се проведе във Виена. Работната програма между двете ведомства за 2012 ndash; 2013 г. включва области на сътрудничество като заетост и пазар на труда, политика за хората с увреждания, корпоративна социална отговорност и координация на системите за социална сигурност.


България има над 400 австрийски компании, в които са заети над 30 000 служители, което прави държавата най-големия инвеститор в България, съобщи Младенов. По неговите думи тези работници са потенциални потребители на услугите, които квалификационните центрове ще предоставят. Предвижда се обучителните институции да имат роля за създаването на клъстър от фирми, проучване на потребностите от обучение, свързване в мрежа на фирми и обучаващи центрове и други.


В Работната програма е заложено и реализирането на проект bdquo;Виртуална мрежа за професионално обучение Австрия-Българияrdquo;. Финансирането на дейностите на Виртуалната мрежа ще се осигури от Федерално министерство на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия. Дейностите по квалификация ще се финансират от заинтересованите фирми. В рамките на проекта ще се разработи интернет страница и ще се обучи екип от български експерти за предоставяне на услуги по квалификационно консултиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във