Банкеръ Daily

Новини

Правим нов параклис на Антарктида

Нов параклис ще издигне българската антарктическа експедиция тази година. Това заяви ръководителят и проф. Христо Пимпирев. Старият параклис bdquo;Св. Иван Рилскиrdquo; е в плачевно състояние, така че тази година смятаме да построим нов на място, което е видно от целия залив. Параклисът ще бъде оборудван според каноните на Българската православна църкваrdquo;, каза още Пимпирев. Средствата за православния храм са от дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет и от дарения на родолюбиви българи.


Единственият православен храм на Антарктида е руската църква на руската база bdquo;Белингсхаузенrdquo; на остров Кинг Джордж. Българският параклис е първият православен храм на Антарктида. Построен е още през 2003 година.


bdquo;След 50 г. сме планирали да има градове на Антарктида и там да живеят хораrdquo;, каза още Христо Пимпирев.


Българският антарктически институт (БАИ) е Национален оператор на антарктическите дейности на България. Той организира и провежда годишни Антарктически експедиции и поддържа Българската полярна база bdquo;Св. Климент Охридскиldquo; на о-в Ливингстън. В обхвата на всяка експедиция се провеждат изследвания в различни области: геология, геохимия, геофизика, метеорология, глациология, биshy;ология, медицина и други. БАИ работи в сътрудничество с Антарктическите програми на Испания, Великобритания, Русия, Германия, Аржентина, Бразилия, Чили, Южна Корея и други. Член е на COMNAP (Съвет на мениджърите на нациоshy;налните антарктически програми), SCALOP (Комитет за логистика на операциите в Антарктика), EPB (Европейски полярен борд) и Научния комитет за антарктически изследвания (SCAR).

Facebook logo
Бъдете с нас и във