Банкеръ Daily

Новини

Правим бизнес мрежа за финансови и консултантски услуги за българите в чужбина

Бизнес мрежа за финансови и консултантски услуги на българите в чужбина. Това стана ясно на конференцията bdquo;Кредитната кооперация ndash; най-старата и ефективна организационна форма за алтернативно микрофинансиране и микрокредитиранеldquo;, която се проведе в рамките на 68-ия Международен технически панаир в Пловдив. Целта е на българите зад граница да се предоставят система за безплатен хостинг, безплатно изграждане на уеб сайтове, кредитиране, микрофинансиране, посредничество при търговия с български финансови инструменти. Те ще получават правни услуги в областта на търговията с недвижима собственост, създаване и обслужване на търговски дружества, придобиване на акционерно и дялово участие. Така ще се намалят разходите за финансови и консултантски услуги и ще се улесни деловата активност.


Идеята е българската диаспора в чужбина да разбере, че в България също може да се прави бизнес, и да предприеме тази стъпка, а не само да се изпращат помощи и да се провеждат благотворителни акции, обясняват създателите на бизнес мрежата от bdquo;Атлас Финансldquo;. Те се позовават на изследвания на международната миграция за явлението bdquo;изтичане на мозъциldquo;, според които талантливи хора се заселват в чужбина и после се връщат в родината си, но действат и в двете държави. В Китай, Индия и Израел през последното десетилетие има бум на инвестиции, иновации и високи технологии, който е свързан и се ръководи от bdquo;чужденциldquo;, живеещи в тези три страни, се казва в изследване на Световната банка, цитирано от инициаторите на деловата мрежа за българите зад граница.


Според тях това ще допринесе за по-добра професионална реализация на хората, за развитие на собствена стопанска дейност и инвестиции, за осъществяване на социални и културни програми. Към проекта се присъединиха Корпорация за технологии и иновации, Популярна каса-Пловдив, Русенска популярна каса, bdquo;Начала 2007ldquo;, Добруджанска спестовна каса и кооперация bdquo;Възраждане-Софияldquo;.


Конференцията, посветена на кредитните кооперации, бе организирана от Корпорация за технологии и иновации bdquo;Съединениеrdquo; под патронажа на посланика на Република Австрия Герхард Райвегер. Оживените дискусии я превърнаха в един от най-силните форуми от деловата програма на ЕСЕН 2012, включваща над 40 прояви.


Тя приключва на 29 септември, когато ще бъде изтеглена печелившата анкетна карта с приз лек автомобил от томболата за посетители на Международния технически панаир. Името на късметлията ще стане известно в 13 часа, а той ще може да избира между шест модела - bdquo;Ситроен С3ldquo;, bdquo;Грейт Уол Волекс С10ldquo;, bdquo;Рено Туингоldquo;, bdquo;Форд Фиестаldquo;, bdquo;Пежо 208ldquo;, bdquo;Шкода Ситигоldquo;. Наградата е осигурена от Международния панаир, а томболата се организира от Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, която е партньор в провеждането на Автомобилния салон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във